home button

Rabu, 23 Disember 2015 10:59

Sejarah Jabatan Belia dan Sukan Johor

Written by
Rate this item
(1 Vote)
Kementerian Belia Dan Sukan Malaysia adalah bertanggungjawab untuk perlaksanakan Dasar-Dasar Kerajaan mengenai belia dan sukan. Kementerian mula diasaskan dengan penubuhan Bahagian Belia dan Kementerian Kebajikan Masyarakat pada 1953. Setelah mencapai kemerdekaan pada 1957, Bahagian Kebudayaan pula ditubuhkan dibawah Kementerian Penerangan dan Penyiaran. Menyedari kepentingan peranan dan fungsi Bahagian-Bahagian Belia, Sukan dan Kebudayaan maka Kerajaan secara rasminya telah menubuhkan Kementerian Belia dan Sukan Malaysia pada 16 Mei 1964.

Pada tahun 1987 Jemaah Menteri telah memindahkan Bahagian Kebudayaan ke sebuah Kementerian yang baru ditubuhkan iaitu Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan. Mulai tarikh tersebut Jabatan Belia dan Sukan hanya melaksanakan program-program Belia dan Sukan sahaja.

Jabatan Belia dan Sukan Negeri Johor telah dibuka pada 1966 dengan seorang Pegawai Belia dan Sukan Negeri dan seorang Kerani. Sekarang telah berkembangan dengan pesat, bukan sahaja dari segi keanggotaannya, tetapi juga dari segi peranan dan tanggungjawab. Pada masa ini terdapat seramai 86 orang Pegawai dan Kakitangan tidak termasuk pekerja-pekerja Khidmat Singkat / Kontrak. Sungguhpun demikian, kita masih lagi merasakan kekurangan dari segi keanggotaan kerana kerja-kerja yang perlu dilaksanakan kian bertambah dari semasa ke semasa.

Read 6880 times Last modified on Rabu, 24 Februari 2016 16:43