Hanoi, 16 Mei - Pesilat negara Khairul Adib Azhar mempamerkan semangat juang tinggi meskipun menerima serangan psikologi daripada kem lawan dari Indonesia.

Adib baru berusia 19 tahun dan berasal dari sekolah sukan WP Kuala Lumpur ditemu bual oleh Pegawai Rakan Muda Jabatan Belia dan Sukan WP Kuala Lumpur, Syafiq Asyraf Zulkarnain mengatakan bahawa minatnya dalam silat adalah daripada ibu dan bapanya yang juga seorang bekas pesilat negara.

Emas dalam silat tanding akhirnya berjaya di menangi oleh pesilat negara Khairul Adib Azhar yang berjaya menewaskan Pesilat Indonesia Khoiruddin Mustakim dalam kelas putra B 50-55 kg.

Perlawanan berlangsung agak sengit dengan kedua-dua pesilat mempamerkan aksi cemerlang. Adib melakukan 2 jatuhan 18 tendangan 9 tumbukan manakala lawannya melakukan 6 jatuhan 22 tendangan dan 3 tumbukan

Namun Pada saat- saat akhir perlawanan, pesilat indonesi dikenakan hukuman potongan 10 mata selepas melakukan tendangan di bahagian leher Adib sekaligus memberikan kelebihan kpd adib

Adib teros mengambil peluang itu untuk mempertahankan kelebihan mata yg dimiliki sekaligus memenangi perlawanan dgn kiraan mata 50-49.

Pingat gangsa acara ini dikongsi dua pesilat dari thailand dan vietnam