faq    hubungi   maklumbalas   peta

Jabatan Belia dan Sukan Negeri kelantan mula ditubuhkan pada tahun 1964. Ibu Pejabat Jabatan Belia dan Sukan Negeri Kelantan terletak di daerah Kota Bharu Kelantan di dalam kawasan Kompleks Belia dan Sukan Negeri Kelantan Panji dan diikuti pula dengan 10 Pejabat Belia dan Sukan Daerah serta sebuah Kompleks Belia dan Sukan. Antara daerah – daerah tersebut ialah Kota Bharu, Pasir Mas, Pasir Puteh, Jeli, Bachok, Kuala Krai, Tumpat, Gua Musang , Tanah Merah dan Machang.

Bagi Kompleks Belia dan Sukan pula juga dikenali sebagai KOMBES adalah sebuah agensi di bawah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Kelantan yang menyediakan segala kemudahan untuk kegiatan sukan dan kecergasan kepada semua golongan masyarakat. Disamping itu juga kompleks ini menyediakan kemudahan seperti dewan serbaguna, bilik kuliah, dan asrama untuk kemudahan mengadakan seminar, kursus, perhimpunan dan lain-lain aktiviti.

KOMBES ini dibina pada 10 September 1995 dan mula beroperasi pada tahun 1997 sehinggga sekarang. Ianya terletak di kampung Panji yang beralamat Kompleks Belia dan Sukan Negeri Kelantan, Panji 15200 Kota Bharu Kelantan. Keluasan tapak kompleks ialah seluas 14 ekar dan jarak dari pusat Bandar Kota Bharu adalah lebih kurang 5 km. Kos pembinaan untuk menyiapkan kompleks adalah sebanyak RM 4 juta. KOMBES ditadbir oleh seorang pengurus serta dibantu oleh 3 kakitangan lain.

Jabatan Belia dan Sukan Negeri kelantan mempunyai 75 orang pegawai dan kakitangan. Penjawatan di Jabatan Belia dan Sukan Negeri kelantan adalah seorang (1) Pegawai Belia dan Sukan Gred S48, seorang (1) Pegawai Belia dan Sukan Gred S44, dua (2) orang Pegawai Belia dan Sukan Gred S41, sepuluh (10) orang Pegawai Belia dan Sukan Gred S32 yang ditempatkan di Daerah-Daerah.

Terdapat seramai 163,000 orang penduduk Belia di Negeri kelantan. Persatuan-Persatuan yang ditubuhkan di Negeri Kelantan adalah sebanyak 760 buah persatuan yang dibahagikan kepada 410 buah Pesatuan Belia dan 350 buah Persatuan Sukan.
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction