ORIENTERING 2022 01
 
BANDA HILIR, 22 Mei 2022 - Seramai 37 orang peserta terdiri daripada 21 orang lelaki dan 16 orang wanita telah berjaya menamatkan Kursus Asas Orienteering Tahap 1 Peringkat Negeri Melaka Tahun 2022.
 
Kursus selama 2 Hari 1 Malam ini telah dilaksanakan bermula pada 21 & 22 Mei 2022 bertempat di Hotel Seri Costa, Banda Hilir, Melaka merupakan penganjuran Bahagian Pembangunan Sukan, Jabatan Belia dan Sukan Negeri Melaka melalui Unit Pembangunan Sukan Rekreasi dengan kerjasama di antara Kelab Sukan dan Rekreasi REDTMA, Persatuan Orienteering Negeri Selangor (PROSEL) dan Persatuan Orienteering Malaysia (PESOM).
 
Pelaksanaan kursus ini bertujuan bagi mendedahkan peserta kepada asas teknik orienteering yang betul disamping melahirkan penggiat sukan orienteering di Negeri Melaka khususnya. Istimewanya kursus kali ini, para peserta perlu menyelesaikan tugasan pandu arah didalam kawasan bandar terutamanya dilokasi bersejarah yang terdapat disekitar kawasan tapak bersejarah Melaka berbanding kebiasaannya dilakukan didalam hutan.
 
Majlis Penutup kursus ini telah disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Melaka (JBS Melaka); Muhammad Abdul Hafidz bin Mohd Amin mewakili Tuan Pengarah JBS Melaka. Turut hadir bersama, Penolong Pengarah, Bahagian Pembangunan Sukan, JBS Melaka; Mohd Syaiful Fahmi bin Mohd Salleh.